Conform Codului Muncii, 30 noiembrie este zi liberă legală în care nu se lucrează. Pe 30 noiembrie se sărbătorește Sfântul Andrei, considerat și Ocrotitorul României. Sărbătoarea de Sfântul Andrei a fost inclusă în lista liberelor legale în anul 2012. Angajatorii care nu acordă salariaților zile libere în funcție de datele stabilite de lege riscă amenzi intre 5.000 și 10.000 de lei.
Codul Muncii din România prevede 15 zile libere pentru angajați acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv respectiv câte trei zile pentru Paște (Vinerea Mare, Duminica Paștelui, Lunea Luminată), două zile pentru Anul Nou, Rusalii și Crăciun și câte o zi pentru Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Internațională a Muncii, Ziua Copilului, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei și Ziua Națională a României.
30 noiembrie este zi liberă
Începând cu vara anului 2012, ziua de 30 noiembrie este considerată zi liberă legală în urma modificării Legii nr. 147/2012. Astfel, la cele 11 zile libere deja stabilite de legislația în vigoare la acea vreme, s-a adăugat și Ziua Sfantului Andrei, sărbătorită în 30 noiembrie, ca sărbătoare legală și zi nelucrătoare.
Cei care au inițiat acest proiect au fost deputatul Giurgiu Mircia și senatorii Frâncu Emilian Valentin, Pasca Liviu Titus. Aceștia explicau la vremea respectivă în expunerea de motive a propunerii că declararea zilei Sfântului Andrei ca sărbătoare legală este un act firesc. Ei spun că 30 noiembrie este ziua spiritualităţii româneşti.
“În România există în acest moment doar 11 zile libere consacrate prin lege în afara sărbătorilor de duminică (…), țara noastră fiind printre țările cu cele mai puține zile declarate legal nelucrătoare, iar o atât de mare sărbătoare că cea din 30 noiembrie , cu semnificații atât de profunde pentru neamul romanesc, ar trebui să fie marcata în mod solemn”.
Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end. În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității.
Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.De asemenea, dacă nu se acordă zile libere atunci când sunt libere legale, salariaţii beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu oferă compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislația muncii pot fi amendați cu o suma cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.
Care sunt sărbătorile legale incluse în Codul Muncii
Codul Muncii prevede 15 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv respectiv câte trei zile pentru Paște (Vinerea Mare, Duminica Paștelui, Lunea Luminată), două zile pentru Anul Nou, Rusalii și Crăciun și câte o zi pentru Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Internațională a Muncii, Ziua Copilului, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei și Ziua Națională a României.
Zile libere 2021
Cum am arătat în rândurile de mai sus, în Romania sunt 15 zile libere legale. Pentru cei interesați încă de pe acum, în anul ce urmează, în timpul săptămânii sunt 7 sărbători legale. Mai sunt și altele 8 care pică în weekend. Conform legislației în vigoare, în primele 15 zile ale anului următor, autoritățile vor anunța alte eventuale zile libere.
Dacă ne comparam cu alte state din Uniunea Europeana, putem spune că stam mai prost la capitolul zile libere. Dacă noi avem doar 15 zile libere, Lituania, Cipru și Belgia au 17-18. Elveția are chiar și 28. Potrivit reglementărilor UE, România vă trebui să crească și ea numărul zilelor libere legale.
În anul 2021, zilele libere legale sunt:
1 ianuarie (vineri): Anul Nou
2 ianuarie (sâmbătă): A doua zi după Anul Nou
24 ianuarie (duminică): Ziua Principatelor Române (Mica Unire)
1 Mai și Paștele Ortodox (minivacanță de 4 zile):
30 aprilie (vineri): Vinerea mare
1 mai (sâmbătă): Ziua Muncii
2 mai (duminică): Paștele Ortodox
3 mai (luni): A doua zi de Paște Ortodox
1 iunie (marți): Ziua Copilului
20 iunie (duminică): Rusaliile (minivacanță de 3 zile)
21 iunie (luni): A doua zi de Rusalii
15 august (duminică): Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (marți): Sfântul Andrei
1 Decembrie (miercuri): Ziua Națională a României
25 decembrie (sâmbătă): Crăciunul
26 decembrie (duminică): A doua zi de Crăciun