Atrage din ce în ce mai mulți romani și probabil ca o să continue să se dezvolte în anii următori. Oferă acces unui număr mare de persoane excluse de bănci și instituții de credit pentru a-și finanța proiectele. Acest tip de finanțare interesează toate categoriile sociale. Un împrumut de la persoană la persoană, adesea este un împrumut de bani între două persoane fizice fără intermediarul unei bănci. Dificultatea consta in a gasi persoane fizice care ofera bani cu împrumut care sa fie cu adevărat cinstite.

Împrumutul între persoane fizice (sau împrumutul peer-to-peer) este un tip de împrumut utilizat pe scară largă: face posibilă ajutarea financiară a unei persoane dragi sau a unui membru al familiei acestuia (împrumut de familie) prin împrumutul cu o sumă în numerar pentru un contract convenit.. Spre deosebire de o institutie bancara care este remunerata pentru serviciile sale in calitate de creditor, persoana fizica nu aplica neaparat dobanda la banii împrumutati si nici nu vor exista comisioane de administrare: conditiile sunt atunci mai avantajoase pentru debitor.

Chiar si atunci cand împrumutul intre persoane fizice se acorda intre 2 persoane din aceeasi familie sau cerc de prieteni, nici creditorul si nici debitorul nu sunt imuni la discordie.

Exemple de dispute între un creditor și debitorul acestuia:

Persoanele fizice nu sunt de acord asupra naturii acordului lor: creditorul crede că a împrumutat banii în timp ce debitorul crede că a fost un cadou;

Părțile nu au convenit asupra datei de rambursare;

Cât timp data decontării a expirat, debitorul nu poate sau nu dorește să ramburseze creditorul respectiv;

Debitorul pretinde a fi rambursat înainte de scadența acestui tip de împrumuturi personale.

Pentru a preveni apariția unui conflict, se recomandă furnizarea unei dovezi scrise și semnate: un astfel de act juridic face dovada condițiilor de executare a împrumutului între persoane fizice, astfel cum sunt prevăzute de părți.

Creditul între persoane fizice este credit de consum sau simplu împrumut. Creditorul se obligă să acorde un împrumut de o anumită valoare, debitorul se obligă să-i restituie totalitatea lui. Unele persoane îl folosesc și atunci când debitorul nu a reușit să obțină un împrumut bancar pentru un credit ipotecar, sistemul bancar fiind exigent cu privire la condițiile de solvabilitate necesare pentru a beneficia de acesta. Iata ce cuprinde sistemul de probă a acestei finanțări particulare:

O dovadă scrisă – contract de împrumut sau recunoaștere de datorie – este necesară pentru un capital împrumutat cu o sumă mai mare de 1.500 euro;

Se acceptă dovada prin orice mijloace pentru un împrumut cu o valoare mai mică de 1.500 de euro.

➜ Termen de acționare: 5 ani de la data rambursării împrumutului convenit între părți pentru decontarea integrală a acestuia.

 

➜ Procedura simplificata: in cazul unui litigiu legat de principiul sau cuantumul creditului luat de la persoane fizice care ofera bani cu împrumut, vi se va permite efectuarea online a tuturor demersurilor, chiar si pana la sesizarea judecatorului competent.

Pe lângă caracterul său obligatoriu, contractul de împrumut vă permite să vă protejați din punct de vedere legal împotriva riscurilor unui comportament neregulat al creditorului și, eventual, al moștenitorilor acestuia în cazul decesului acestuia din urmă.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei până la 15.000 lei în 48 de ore?

Aplică mai jos ⤵